- Άρειος πάγος
- I
Χαμηλός (115 μ.) πετρώδης λόφος της Αθήνας, ΒΔ της Ακρόπολης, που έχει συνδεθεί με τις πανάρχαιες παραδόσεις του τόπου. Πάγος σημαίνει πετρώδης βράχος· για τη σημασία του Άρειος υπάρχουν πολλές απόψεις: μία τον συνδέει με τον Άρη, άλλη, και η επικρατέστερη, τον συσχετίζει με τις Αρές, δηλαδή τις Ερινύες (ή Ευμενίδες), φοβερές θεότητες που καταδίωκαν τους φονιάδες, και το ιερό τους βρισκόταν κάτω από τον λόφο. Σε αυτόν κατέφευγαν στα πανάρχαια χρόνια –πριν οργανωθεί η πολιτεία και αποκτήσει νόμους– οι φονιάδες για να γλιτώσουν από την καταδίωξη της οικογένειας αυτών που είχαν φονεύσει. Στον Ά.Π. συγκεντρώθηκαν, κατά τη μυθολογία, οι θεοί για να δικάσουν τον Άρη για τον φόνο του Αλιρρόθιου· εκεί επίσης έγινε η μυθική δίκη του Ορέστη για τον φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου (βλ. λ. Αισχύλος), στην οποία για πρώτη φορά η ισοψηφία κρίθηκε με την επέμβαση των θεών υπέρ του κατηγορουμένου.Στην ιστορική εποχή, στον Ά.Π. συνεδρίαζε η εξ Αρείου Πάγου Βουλή, η οποία μετά τη νομοθεσία του Σόλωνα, εκτός από τα δικαστικά καθήκοντα, ανέλαβε να εφορεύει τις αρχές της πόλης και να περιφρουρεί το πολίτευμα και την τήρηση των νόμων. Οι δικαιοδοσίες του επεκτείνονταν και στην επίβλεψη τωνδημοσίων ηθών και της ανατροφής των παιδιών· είχε επίσης το δικαίωμα να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα σε ορισμένες περιπτώσεις εγκλημάτων.Ο Ά.Π., σώμα με αριστοκρατική προέλευση, διατήρησε τις περισσότερες από τις εξουσίες του έως το 462 π.Χ., οπότε o Εφιάλτης περιόρισε τη δικαιοδοσία του μεταβιβάζοντας πολλά από τα δικαιώματά του στη Βουλή και την Ηλιαία. Κατά καιρούς πάντως έκανε αισθητή την ισχυρή παρουσία του με την ακύρωση άστοχων αποφάσεων του δήμου, όπως μετά τη μάχη της Χαιρώνειας (388 π.Χ.), οπότε ακύρωσε την εκλογή ενός ασήμαντου στρατηγού και ανέθεσε τη στρατηγία στον Φωκίωνα την ώρα που η πόλη περίμενε με αγωνία την επίθεση του Φίλιππου B’. Ως ποινικό δικαστήριο –όταν περιορίστηκαν οι εξουσίες του–ο Ά.Π. δίκαζε περιπτώσεις εμπρησμού, φόνου με προμελέτη και φαρμακείας και είχε δικαίωμα να επιβάλει την ποινή του θανάτου, της εξορίας και δήμευση περιουσίας. Μέλη του, ισόβια, γίνονταν μόνο ανώτατοι άρχοντες που μετά τη λήξη της εξουσίας τους είχαν αποδειχτεί άψογοι στη διαχείριση των κοινών.Ο λόφος του Α.Π. είναι συνδεδεμένος και με τη διδασκαλία του χριστιανισμού: εκεί κήρυξε o Απόστολος Παύλος το 51 μ.Χ. κι εκεί, κάτω από τον λόφο, ιδρύθηκε η βασιλική του Διονυσίου του Αεροπαγίτη, καθώς και το πρώτο αρχιτεκτονικό μέγαρο.
Ο λόφος του Αρείου Πάγου είναι συνδεδεμένος και με τη διδασκαλία του χριστιανισμού· εκεί κήρυξε ο Απόστολος Παύλος το 51 μ.Χ. (φωτ. Όθωνα Τσουνάκου).
IIΆποψη του λόφου του Αρείου Πάγου, όπου συνεδρίαζε το ανώτατο δικαστήριο της αρχαίας Αθήνας.
Το ελληνικό δικαστήριο που βρίσκεται στην κορυφή όλων των δικαστικών υπηρεσιών με έδρα την Αθήνα. Βασική του αποστολή είναι να ελέγχει το κύρος των αποφάσεων των τακτικών δικαστηρίων, αστικών και ποινικών, και να προβαίνει στην ακύρωσή τους, όταν δεν έχει σωστά ερμηνευτεί και εφαρμοστεί ο νόμος. Και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα κράτη –όπου ονομάζεται συνήθως Ακυρωτικό ΔικαστήριοΑνώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο – ο Ά.Π. αποβλέπει στην εξασφάλιση της ακριβούς τήρησης και της ομοιόμορφης ερμηνείας και εφαρμογής του νόμου·γι’ αυτό τον σκοπό έχει θεσπιστεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης.Ο Ά.Π. κρίνει και αποφασίζει τόσο για τις αστικές όσο και για τις ποινικές υποθέσεις σε ολομέλεια ή τμήματα. Η ολομέλεια αίρει τις διαφωνίες μεταξύ των τμημάτων. Η οργάνωση του Α.Π. και η διαδικασία ενώπιόν του ορίζονται από τον οργανισμό των δικαστηρίων.Η ακυρωτική διαδικασία στον Ά.Π. έχει και ευρύτερη σημασία για την προστασία των δικαιωμάτων των διαδίκων, σύμφωνα με το σύνταγμα.Ά.Π.. είχε ονομαστεί και η Γερουσία της Ανατολικής Ελλάδας, την οποία ίδρυσε η Νομική Διάταξις της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος κατά την Επανάσταση (16-11-1821). Ο Ά.Π. ήταν δωδεκαμελής και ασκούσε εκτελεστικά και δικαστικά καθήκοντα.Το μέγαρο του Αρείου Πάγου στην οδό Αλεξάνδρας.
* * *ο (AM Ἄρειος πάγος)νεοελλ.το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα για την εκδίκαση πολιτικών και ποινικών υποθέσεωναρχ.1. ο λόφος του Άρη που βρίσκεται στα δυτικά της Ακρόπολης των Αθηνών2. φρ. «εἰς τὸν Ἄρειον πάγον ἀναβῆναι» — το να γίνει κάποιος μέλος του δικαστηρίου.
Dictionary of Greek. 2013.